Op het Montessori Lyceum heeft het vak Tekenen van oudsher een stevige basis.
In de Onderbouw krijgt elke leerling een half jaar een uur per week Tekenen. In de tweede klas kan het vak worden gekozen en in de derde klas opnieuw (een jaar lang een uur per week).
De leerling maakt in deze jaren kennis met verschillende materialen en technieken, zoals potlood, pen en inkt, schilderen, aquarelleren, collage, linosnede, sjabloon, etcetera.
Het traditionele natekenen, waarbij de kunst van het bewust en nauwkeurig kijken wordt aangeleerd, wordt afgewisseld met o.a. werken vanuit de fantasie, ontwerpen en vrij werken.
In de Bovenbouw kan het vak worden gekozen als examenvak op zowel vmbo, havo, als vwo niveau. De leerling krijgt twee uur per week Tekenen en een uur per week Kunstgeschiedenis.
In de bovenbouw wordt er meer verwacht van de leerling en ligt het tempo en niveau hoog. De leerling werkt zelfstandiger: in de les, thuis en in de keuzewerktijd. Technieken worden verbeterd en persoonlijke interesse en stijl ontwikkelen zich, o.a. middels het eigen schetsboek en Pinterest pagina.
Tijdens de lessen Kunstgeschiedenis/ Kunstbeschouwing leren de leerlingen van voorbeelden, bespreken de vaak filosofische en actuele thematiek en doen inspiratie op.
Het Montessoriaanse idee van de “Buiten School” krijgt vorm in talloze excursies naar musea in binnen- en buitenland.
Er zijn vier tekenlokalen: twee op de PdH (BB & mavo), een op de VOS (OB h/v) en een op de VEL (MLA2).
De tekensectie bestaat uit vijf docenten:
Celine Nagelkerke (onder- en bovenbouw)
Gert-Jan Meijer (onderbouw)
Bianca Hoffman (onder- en bovenbouw vmbo + MLA2)
Oskar Maarleveld (onder- en bovenbouw)
Marius Abeling (onder- en bovenbouw)