Broedplaats VI: een Vijver vol inkt

Het blijft spannend: je bedenkt met een groep gedreven volwassenen een project en je vraagt je al een half jaar af: gaat dit werken?

Zo was het met de laatste editie van het Broedplaatsproject, een project dat al zo’n acht jaar bestaat en telkens een andere kunstvorm centraal stelt. We nodigen dan een aantal oud-leerlingen van het MLA uit die in deze kunstvorm hun werk gevonden hebben. Zo hadden we al geslaagde projecten over fotografie, beeldende kunst, muziek, film en toegepaste kunst. Nu waren de schrijvers en dichters aan de beurt.

Aanvankelijk maakten we ons een beetje zorgen: schrijven moeten onze leerlingen al zo veel binnen school, hoe krijgen we hen dan warm voor een project over schrijven? Met collega Wendie Raap en de onderstaande schrijvers gingen we eind 2013 aan de slag om op 6 juni 2014 onze projectdag te hebben. Tot onze grote verrassing bleek het geen enkel probleem om leerlingen voor dit project te krijgen; 50 enthousiaste schrijvers stonden te trappelen om een workshop te krijgen van onze ‘Broedplaatsers’:
fictie: Maren Stoffels, Alma Mathijsen en Willem Asman
poëzie: Mara Joustra en Martin Reints
journalistiek: Pay-Uun Hiu

Afgelopen vrijdagochtend om 8.30 uur vertrok de bus van uit Amsterdam naar Starnmeer, een gehucht in de buurt van de Rijp. Daar hadden we de ‘Buitenwerkplaats‘ voor de dag afgehuurd, een heerlijke stolpboerderij, door Dagobert Bergmans en Maud Aarts omgebouwd tot… eh werkplaats.

Een werkplaats was het zeker, maar wat voor één… er was een zwemvijver (niet gek op deze zomerse dag), heerlijke plekjes onder de perenbomen of aan de rand van het weiland. Op wel tien verschillende plekken binnen en buiten konden groepjes of individuele schrijvers aan de slag gaan zonder elkaar te storen.

De workshops waren alle zes van hoog niveau, werkelijk alle leerlingen hebben keihard gewerkt. Een speciale plek was er voor de vijf illustratoren, gekozen uit de beste tekenaars van de school. Zij gingen van groep naar groep om telkens nieuw materiaal te krijgen voor een tekening. Prachtige werkjes zijn hier uitgekomen, die ons boek gaan verfraaien. Want een boek gaat er komen, een verzameling van de beste schrijfsels van alle deelnemers.

..Poëzie

mijn gedachten schrijven een nieuwe realiteit

zetten op papier een nieuw verhaal

herschrijven God zijn werkelijkheid

en breken ’s waarheids banden van staal

..Amber den Hartog 3B
DSC_1816 (Small)

DSC_1812 (Small)

DSC_1818 (Small)

DSC_1833 (Small)

DSC_1830 (Small)

DSC_1829 (Small)

DSC_1825 (Small)

DSC_1824 (Small)

DSC_1820 (Small)

DSC_1837 (Small)

DSC_1838 (Small)

DSC_1839 (Small)

DSC_1845 (Small)

DSC_1846 (Small)

DSC_1850 (Small)

DSC_1872 (Small)

DSC_1867 (Small)

DSC_1863 (Small)

DSC_1861 (Small)

DSC_1858 (Small)

DSC_1854 (Small)

Laat een reactie achter